Vad krävs för att starta ett företag? Mitt svar på frågan är att man vill bidra till en förändring och förbättring av samhället. Du startar med en företagsidé som går ut på att göra samhället och livet bättre. Detta har jag skrivit om i ett tidigt inlägg om vad en entreprenör är och gör.

En av världens främsta tänkare inom företagande, Peter Drucker, skulle säga att man börjar med en mission och att man vet vilka ens kunder är och vad de värderar. Vad vill du åstadkomma och för vem vill du åstadkomma det? En riktig entreprenör hittar ett behov hos en del av samhällets medborgare och har vad som krävs för att tillmötesgå detta behov. Det är inte sann entreprenörsanda att skapa behov för att kunna sälja sina produkter och tjänster.

Företagsidéer kommer inte av sig själva och de är sällan lätta att genomföra. Jag har tidigare skrivit om värdet av att tro på sina idéer även om det tar tio år att genomföra dem. Det kanske inte bara krävs en företagsidé utan även en särskilds sorts människa för att gå hela vägen. Vilka som typiskt lyckas kan du läsa mer om här.

Jag har nyligen fått kontakt med några småföretagare som ser ett behov och har en idé om hur det ska lösas genom ett nystartat företag. Ett företag handlar om fortbildning och ett företag handlar om att kunna cykelpendla i alla väder.

Fortbildning i norr

Hadar Nordin, hemmahörande i Härnösand, har tydligt upplevt att forbildningsevent och konferenser sällan hålls i norra Sverige. De flesta evenemangen hålls i Stockholm eller andra storstadsregioner. Därför startade Hadar företaget Utbildning Norr för att få till stånd fler tillfällen för framför allt pedagoger i offentlig sektor att kunna få en inspirationsföreläsning eller en hel konferens.

Hadar såg ett behov och han genomförde sin företagsidé som numera arrangerar konferenser med flera uppskattade inspirationsföreläsare. Behovet har funnits en längre tid så idén har fått mogna ett tag innan det slutligen blev ett företag av det hela. Jag önskar Hadar lycka till med att driva detta företag många år framöver.

Kläder för cykelentusiaster

Anna Vallin är en passionerad cyklist. För henne är det en onödig begränsning att vi lämnar cykeln hemma när det är kallt eller vått. Hon startade sajten Pedalpendla för alla som vill cykla året runt. På sajten har hon en nätbutik som säljer varumärket Tucano urbano som tillverkar kläder för cyklister (och sedan tidigare tillverkar kläder för motorcyklister).

En del av problemet när man ska till jobbet och cyklar i kyla, regn eller vind är att man måste klä sig för cykelturen och sedan ha andra kläder att byta till när man kommer fram. Antingen blir man våt av vädret eller så blir man svettig av ansträngningen. Med Tucano urbanos innovativa kläder slipper man allt merarbete. Kläderna skyddar kroppen och andas på samma gång. Den perfekta lösningen för cykelentusiaster. Jag hoppas att alla som vill cykla året runt hittar till Annas nätbutik.

Företagare som hjälper uppstartare

När vi förberedde uppstarten av vår webbutik var den förste vi kontaktade en webdesigner. Det är ett av de företag som hjälper nya företag att komma igång. Vissa företag har som idé att hjälpa andra att förverkliga sin idé. Det är ovanligt att de som har en företagsidé kan genomföra alla steg själva.

En av mina nya bekantskaper är Veronika Berg som driver företaget Hemsidesverkstaden. Hon har hjälpt ett stort antal företag att skapa en webbsajt. Hon jobbar främst med wordpress för att uppnå en snygg och funktionell sajt som både passar företaget och företagets målgrupp.

Ett annat företag som hjälper till med webblösningar och webbprojket är Beck Solutions. De hjälper inte bara till att bygga upp en sajt utan arbetar även med digital marknadsföring. Det gäller att synas när man väl har designat sin sajt.

Vårt konsultföretag är också ett företag som hjälper andra företag. Vi tar betalt för våra tjänster precis som alla andra men vi värdesätter också andra sätt att samverka och bygga upp nätverk. När man startar upp kan det vara bra att ha ett nätverk av företagare som kan hjälpa varandra. Undervärdera inte det.

14 Feb 2020