Gunilla Möllbom har varit lärare i svenska sedan 1997 och har undervisat i svenska som andraspråk sedan 2006. För några år sedan började hon lägga upp sina språkkurser som youtube-klipp och det väckte ett så stort intresse att hon startade ett företag och lanserade nyligen en hemsida med språkkurser online.

Lär dig svenska online

Det som började med ett innovativt och enkelt sätt att göra det möjligt för andra att lära sig svenska genom att se video-klipp ledde till att Gunilla startade ett företag: Gunilla M AB. Det har funnits sedan mars 2022. Det var först i mars 2023 som sajten med alla tillgängliga online-tjänster har lanserats. Sajten heter dock inte som företagsnamnet utan kallas SFIGunilla.

Genom att ta del av video-klippen kan du på ett enkelt sätt lära dig svenska online och genomföra självtest för att se om du har lärt dig ordentligt. Det finns hundratals lektioner där du kan lära dig ordförståelse, läsförståelse, grundläggande grammatik och att föra en dialog mm. Därefter finns det tusentals test att ta hjälp av för att få återkoppling på sin kunskapsnivå.

En lönsam företagsidé

Gunilla har jobbat många månader med att få ihop sitt kursmaterial. Nu när det väl finns på plats blir företagsidén snabbt lönsam eftersom det finns många som vill lära sig det svenska språket, både företag som anställer utländsk specialistkompetens och kommuner som inte kan erbjuda SFI på egen hand. Självklart kan privatpersoner köpa tjänsterna. Eftersom efterfrågan och behovet är så stort har Verksamheten i positiv framtid framför sig.

Gunilla märkte redan när hon lade upp sina videoklipp på Youtube att många tilltalades av formen och därmed var steget inte stort att rent idémässigt starta sajten. Naturligtvis krävdes det många hundratals eller möjligtvis tusentals timmar av hårt arbete för att få allt på plats.

Välj paket

Det går att välja mellan olika kurspaket. Ju mer mänsklig kontakt man behöver, som återkoppling från en erfaren lärare, desto mer kostar paketet. Det går att helt förlita sig på inspelade kurser och självrättande text. Det kommer man långt på och det är relativt billigt. Kontkat med erfaren lärare inbegriper utalscoachning vilket naturligtvis kostar mer. Då får man å andra sidan hjälp med att uttala rätt från början.

Det är bara att gå in på sajten och välja det paket som passar bäst. Prova!

24 Apr 2023