Kom över information om att det tydligen är samma ägare bakom Göta Energi och Fortum så började undra över vad som skiljer sig dessa bolag åt. Som jag förstår det så är det inte Fortum som producerar el längre utan det görs via det samägda bolaget Ellevio. Däremot finns det starkt inpräntat i ens medvetande om att Fortum är störst och bäst sedan tiden då det bara fanns några få elbolag att välja på. Det är nog många som blandar ihop det här med produktion av el och själva försäljningen. Det är faktiskt samma sak då elbolag enbart kan köpa el via en gemensam plattform vid namn Nord Pool där all producerad el säljs. Det som sker sen är att respektive elbolag gör sina påslag och sedan säljer elen till dig som kund. Skillnaden mellan Fortum och Götas elavtal verkar vara hur de marknadsför sig själva där Göta Energi låter lockande i en Götes öron. Mycket av elavtal går ju till lokala aktörer som jobbar hårt mot sitt närområde.

Omdömen

Det verkar som att Fortum har bäst omdömen online och ser vi till Göta Energis betyg så har det legat lågt men verkar ha en uppåt trend. Kanske har de gjort om i organisationen och tagit till sig av den kritiken de fått. Fortum verkar ha en stabil och stor kundservice som säkert gör dig som kund nöjd och som tidigare kund vet jag att det inte har varit några problem.

Elpris

Göta Energi har oftast ett bättre kampanjpris än Fortum medan Fortum har ett bättre vanligt elpris efter en granskning av de rörliga elavtalen. Fortum hade vid vår undersökning ett 5,86 öre/kWh billigare elpris än Göta Energi vilket ju kan vara en skillnad baserat på elförbrukningen i hemmet. På en stor villa med 20 000 öre/kWh i förbrukning av el så blir det ca 750 SEK på ett år.

Uppsägningstid

Här har Göta Energi ett bättre erbjudande då de har en månad uppsägning medan Fortum har två månader. Tänk på att om du kör fast elavtal så är det bra om du håller dig till de antal månaderna som du väljer initialt. Annars kan det hända att du åker på en brytavgift för att du inte håller dig till månaderna. Något som också kan vara fallet om du inte tar hänsyn till de två månaderna uppsägningstid hos Fortum, en månad är nämligen det vanligaste och då kanske ditt nya elbolag byter elavtalet för snabbt gentemot kontraktstiden.

Vilka ska du välja?

Fortum har sina fördelar i och med att det är ett känt elbolag med ett bra brand som de måste vårda. De kanske inte har de bästa elpriset men du vet i alla fall vad du får varje månad. Göta Energi kan vara utmanaren som är rolig att stödja också om du är Göteborgare eller från Götaland. De har ett lägre elpris när du väljer kampanj så utvärderingen jag gjort är att man kan köra Göta Energi ett år och sedan byta till ett vanligt elavtal hos Fortum för säkerheten.

22 Oct 2021