Att driva företag kan under en vanlig period vara en ytterst ansträngande process. Varje dag är en utmaning om man är den som driver ett företag. Om man är den som har ansvar för att saker och ting går framåt, att ekonomin går ihop, att personalen trivs på jobbet, att alla har en rimlig arbetsbörda, att företaget fungerar på alla plan helt enkelt. Men att göra detta arbeta under en pågående pandemi är om möjligt ännu mera påfrestande och kan verkligen vara att kämpa i uppförsbacke. Därför kommer här några knep som kan vara värda att tänka på om man är företagare som driver företag under pandemin.

Bland det viktigaste att komma ihåg som företagare är att allting är möjligt. Trots att en pandemi bryter ut, trots att saker och ting kanske inte alltid går så som man tänkt sig eller leveranser försenas eller någonting annat oförutsägbart sker. Trots allt det, så ska man försöka att inte ge upp, utan se nya kreativa lösningar.

Alla behöver inte kunna allt

Ett klassiskt tips vad gäller företagande är att man ska ha rätt människor på rätt plats, vilket betyder att alla inte behöver kunna allting. Snarare är det så att en bra ledare på ett företag vet sina begränsningar och tar in personal eller konsulter för de uppgifter man själv inte kan eller hinner med. En kategori som ofta hamnar i kläm vid stressiga perioder är marknadsföringen. Men eftersom marknadsföring minst sagt är A och O för att ett företag ska lyckas kan det vara en idé att överväga att ta in en byrå eller konsulter som Concito consulting, till att hjälpa till på den fronten.

Det är ett vanligt misstag att man tänker att man har ett så starkt varumärke och så stark produkt att man kan driva sitt företag utan riktig marknadsföring. Så är dock inte fallet för de allra flesta av oss. Snarare är det marknadsföringen som kommer få företaget att lyfta och bristen på denna möjligtvis få företaget att krascha.

Använd ditt nätverk för att utveckla företaget

Ett annat knep är att trots att ens företag kanske har några år på nacken så måste man som företagare konstant vara omställbar och flexibel, speciellt under en pandemi. Det betyder att man kanske måste anpassa sitt företag så att det fungerar i ett förändrat samhälle. Att vara beredd på att utveckla företaget, att förändra och omförhandla tidigare arbetssätt och tankar kan vara det som räddar ens företag i slutändan.

Men att lägga om sin strategi och anpassa sig efter hur marknaden förändras är absolut viktigt, men det kan också vara oerhört svårt. Här gäller det därför att ta hjälp av alla kontakter man överhuvudtaget kan tänkas ha inom företagsutveckling eller andra områden som man kan tänkas behöva nya input. Sträck ut en hand till människor i ditt nätverk, erbjud dig att göra någonting för dem, så kanske de kan tänka sig att göra någonting för dig. Att använda sig av sina kontakter är extremt viktigt när man driver ett företag. För ensam är inte starkast vad gäller företagande.

9 Dec 2021