Semester handlar om att koppla av, umgås med människor man tycker om, att återhämta sig och bara njuta. Det vore väl om det också var så för småföretagare. I normala fall jobbar man hela veckan, året runt.

Det finns dock andra sidor av företagande som ger njutning, energi och kanske även återhämtning. När verksamheten går bra.

Rekordmånad

Jag har tidigare skrivit om att mitt e-handelsföretag har ökat sin omsättning under våren trots coronapandemin. varje månad fram till och med juli har haft högre omsättning än motsvarande månad föregående år. Föregående år var det bästa hittills i företagets historia så att öka omsättningen i förhållande till föregående år är så bra det kan bli.

Juli månad visade sig bli den bästa månaden någonsin. Beroende på vilken bransch man tillhör ser försäljningen olika ut. Vissa säljer bra på sommaren och andra säljer bra under hela året utom sommaren. Vår bransch har normalt inte sin bästa period under sommaren. Trots det har vi slagit rekord i juli.

Vi slog flera rekord. Det mest väsentliga är omsättningsrekordet. Vi har aldrig sålt så mycket som vi gjorde i juli 2020. Antalet order slog också rekord. Vi har aldrig fått så många beställningar som i juli.

Antalet besökare på sajten var det högsta någonsin under en månad i juli. Både antalet återvändare och antalet nya kunder ökade. Under en sjudagarsperiod, från en fredag till en torsdag, precis i slutet på juli hade vi mer trafik på sajten än någon annan sjudagarsperiod.

Det enda rekord vi inte slog var antalet besökare på sajten under ett dygn. Det rekordet slogs den 20:e mars, när många fortfarande var osäkra på vad som skulle hända med covid-19 i Sverige, men den 30:e juli fick vi vår näst högsta notering. Jag är lite osäker men jag tror att vi även den 30:e slog rekord i antal besökare under en timma. Det var mellan 10.00 och 11.00.

Man kan lugnt säga att 2020 så här långt har varit ett bra år för vår verksamhet och att juli har varit en fantastisk månad för oss.

Dela framgång och njut

När det stod klart för oss att vi slagit en rad rekord delade vi detta med glädje för att alla i företaget skulle känna sig delaktiga i framgången och njuta tillsammans. Det har varit motigt flera gånger under detta år så det är därför extra viktigt att glädjas när det går bra.

Att anstränga sig är motsatsen till att ha semester men det är inte motsatsen till att njuta. Det kan vara en njutning att känna att man gör sitt yttersta. Det kan vara en njutning att få se frukten av sina ansträngningar. Vi har passat på att njuta. Det är viktigt och något som alla behöver göra med jämna mellanrum.

De stunder då vi njuter och firar är relativt få och relativt korta men de lämnar efter sig en skön känsla i kroppen. När alla som arbetar tillsammans har denna känsla i kroppen och vet att den delas som en följd av hårt arbete kan man njuta lite extra för att det handlar om delad glädje.

Framgång ger energi att arbeta ännu hårdare, att göra saker lite bättre och att nå nya framgångar. Samtidigt vet vi att det kommer stunder som känns svåra, nästan hopplösa, men det vänder. Det är så vi tänker och det är så vi arbetar. Bara vi kan ta oss igenom svårigheterna med de ansträngningar vi är beredda att göra.

Så länge denna drivkraft finns kvar är det roligt och inspirerade att driva företag.

7 Aug 2020