Att driva företag är inte enkelt. De som är bäst på det kan få företagande att verka enkelt men det beror på att de är så bra på vad de gör. När jag ser någon som är väldigt duktig på det hen gör kan jag inte låta bli att fascineras. Det gäller allt men i det här fallet särskilt företagande. För mig kan det vara väldigt olika sidor hos en företagare som fascinerar mig. Jag ska ge några exempel.
Alla gillar historier om helt vanliga människor, eller människor som växer upp under svåra förhållanden, som börjar från noll och verkligen lyckas. Bland företagare finns det mängder av sådana historier. Ingvar Kamprad började från noll och byggde upp ett av Sveriges största företaget någonsin och världens största möbelföretag. Amancio Ortega, som idag bedöms vara världens femte rikaste och europas näst rikaste person, började från noll och startade klädkedjan Zara.
Ortega är en väldigt privat person som inte använder sin rikedom för att hamna i rampljuset. Detsamma gällde Kamprad. Vissa framgångsrika företagare tycker om rampljuset medan andra inte gör det. Vet du t.ex. vem Sven Norfeldt är? Han är en av Sveriges rikaste personer som investerade egna pengar i sitt investmentbolag Dunross & Co som bidrar till företags utveckling över hela världen. Att han mångdubblerade sin förmögenhet över några år kännar få personer till. Norfeldt försöker inte göra sig själv eller sin framgång känd.
Det jag tycker är mest fascinerande med Norfeldt är alla pengar som han lägger på att stödja föreningar som bedriver verksamhet för barn och unga med fokus på idrottsverksamhet där alla behandlas lika. Pengarna delas ut av Stiftelsen Dunross & Co, inte i Norfeldts eget namn. Att skänka pengar för meningsfull verksamhet eller välgörenhet är ganska vanligt bland framgångsrika företagare. Den mest kända stiftelsen är Bill & Melinda Gates stiftelse som är världens största stifelse som arbetar med välgörande verksamhet.
Framgångsrika företagare är sällan intresserade av rikedom. De är intresserade av att göra något som är givande och stimulerande och som kan ge mervärde för andra. Pengar betraktas mest som en bonus. Ett utmärkt exempel på detta är Warren Buffett som är världens tredje rikaste person (efter Jeff Bezos och Bill Gates). Han bor trots alla sina miljarder kvar i en medelklassvilla som han köpte 1957 och kommer att skänka 85 procent av sin förmögenhet till Bill och Melindas stiftelse.
Buffett är en av de där företagarna som hade en tuff uppväxt med en knackig skolgång och dåligt umgänge. Hans liv fick en positiv vändning när han kom i på Columbia university. Hans verksamhetsidé är att investera i företag som går bra och som förväntas fortsätta gå bra. Det är säkra investeringar. Andra investerar i företag som förväntas utvecklas kraftigt eller investerar i företag i utvecklingsregioner.
Två andra personer som hade vissa svårigheter under sin uppväxt var Richard Branson och Elon Musk. Branson kämpade med sin dyslexi men lyckades ändå starta sitt företagande i form av en skoltidning. Hans verksamhetsidé är att ge sina kunder bättre service än någon konkurrent. Musk ska ha varit mobbad som barn och lidat av sin pappas bryska behandling. När han flyttade från Sydafrika där han växte upp till Kanada och USA tog han chansen att utbilda sig på universitetsnivå inom flera områden. Det senare är sannolikt skälet till att han driver världens ledande elbilsföretag och är fast besluten att skicka människor till mars. Man måste förstå fysik, teknik och ekonomi för att flytta gränser som Musk gör.
Jag fascineras mest av företagare som inte bara startar från noll utan som även klarar sig trots vissa svårigheter under sina tidiga år i livet. Jag fascineras av företagare som inte bryr sig om pengar utan om sin vision. De som har som vision att bryta barriärer fascinerar mig mest. Sannolikt är jag inte ensam om det.
Jag kan personligen inte jämföra mig med någon av de stora företagarna. Det är poänglöst. Poängen är snarare att förstå vad som driver dessa människor och att pengar är ett medel, inte ett mål. Målet är att göra världen lite bättre. Det driver även mig.