Företag lånar pengar. Privatpersoner lånar pengar. Lån hör till de flestas vardag. De flesta som lånar kan uppleva det som en lättnad i en kritisk fas i företagets utveckling eller i livet. Trots det finns det en hel del negativa aspekter förknippade med lån.

Jag hör själv till skaran som är kritisk till hur banker hanterar lån från att de inte ger lån till företag som verkligen behöver stödet till att de tar för mycket i ränta trots att de inte behöver det. Jag är kritisk till företag som specialiserar sig på korttidslån och utnyttjar människors sårbarhet.

Detta inlägg ska ägnas åt enbart positiva aspekter av att driva låneverksamhet. Det kanske kan inspirera dig att själv starta en låneverksamhet som andra kan ha glädje av samtidigt som du driver ett framgångsrikt företag.

SMS-lån

Det förekommer ganska ofta negativ publicitet kring SMS-lån eller snabblån som det också kallas. Det handlar om ett korttidslån som är tänkt att lösa en tillfällig kris eller något som kan vara en liten men värdefull investering.

All verksamhet som rör SMS-lån är inte dålig. Tvärt om finns det mycket som är bra. Det finns till exempel låneförmedlare som lägger vinsten på välgörenhet så att andra verksamheter kan få nytta av pengarna.

Låneförmedlare är en mellanhand som hjälper låntagaren att hitta det bästa lånet. Utlånaren betalar en liten provision till låneförmedlaren när kunden har tecknat ett lån. Det fungerar ungefär som med pricerunner som hjälper kunden att hitta det bästa priset.

Ett lyckat fall

Forbes skriver om den lyckade låneverksamheten HoneyBee som grundades av Ennie Lim från Kanada. Ennie Lim försökte att en tid bo i San Fransisco men det gick inte i längden för att hon inte kunde få några lån eller krediter. Det är svårt att få lån när man är ung trots att man har en god utbildning och en anställning. Den enda möjligheten för Lim var att ta ett korttidslån med hutlöst höga räntor. Hon flyttade tillbaka till Kanada och efter en tid fick hon möjlighet att skapa en låneverksamhet som hade kunnat hjälpa henne själv tidigare i livet.

HoneyBee bygger på några enkla principer:

  • De erbjuder korttidslån.
  • Låntagaren betalar ingen ränta utan enbart en engångsavgift på 5 procent av lånesumman som inte får överstiga 50 dollar.
  • Som säkerhet för att få låna används den ännu inte utbetalade semesterersättningen.

Framgången med detta koncept är att lånen till 100 procent betalas tillbaka. Lånen tecknas i samförstånd med arbetsgivaren. Låntagaren blir inte skinnad med höga räntor utan har faktistk både möjlighet och motivation att betala tillbaka.

Lim ser att det är något fler kvinnor som söker lånen. Många av dem är ensamstående kvinnor. När hon får in en låneansökan söker hon upp företaget där låntagaren arbetar och pratar med HR-avdelningen samt med de anställda där hon berättar om sin egen tidigare livssituation. När hon själv bodde i San Fransisco gick hon även igenom en separation som gjorde hennes liv mer sårbart. Kvinnor har en tendens att skambelägga sig själva och väljer att acceptera sin lott. Lim menar att man kan välja en annan väg i livet och att ta ett korttidslån för att komma på fötter är en del av lösningen.

En myt

Varför tar långivare en så hög ränta eller andra höga avgifter? Den allmänna förklaringen är att det är nödvändigt som säkerhet då det är ett risktagande att låna ut till någon som är ett osäkert kort. Detta är något av en myt.

Enligt CRL måste man missköta sin verksamhet ordentligt för att gå med förslust på ett lån. Sanningen är att säkerheten är relativt god och avkastningen per lån i genomsnitt är 34 procent. Långivare som dessutom lånar ut utan kreditupplysningar slipper den kostnaden. Som bank eller annan låneverksamhet betalar man för en kreditupplysning och att slippa den kostnaden gör verksamheten billigare än andra låneverksamheter som betalar för upplysningen.

Sammantaget

Det går att konstatera att låneverksamhet kan vara lönsam, hjälpsam och baserad på god etik. Alla tar inte skyhöga räntor och avgifter. Vissa ger till och med bort sin vinst. Om du själv skulle vilja starta en etiskt grundad låneverksamhet finns det gott om goda och inspirerande exempel.

Dela gärna med dig av dina tankar eller ytterligare exempel.

 

11 Jul 2020