Det har pratats mycket i medierna om vilka stöd man kan få som företagare. Framför allt satsade Riksbanken 500 miljarder på att ge de svenska bankerna pengar så att de i sin tur kunde ge företagen lån och utökade krediter. Jag har skrivit om detta i ett tidigare inlägg. Blev det då så som det var tänkt?

Mängder av småföretag vittnar om samma utfall. De får inget från bankerna. Detsamma gäller för oss. Vi ansökte om utökad kredit men fick inget. Svaret vi fick var att vår bank är en liten bank. På P1 berättar de istället att det just är små banker som står nära sina kunder som i hög utsträckning beviljar lån och krediter. Storstadsbankerna är mer restriktiva då relationerna är mindre väl utvecklade. Det finns motsägelser här.

I nyheterna får man höra att bankerna ska betala skadestånd eller böter för att de har låtit suspekta kunder tvätta pengar i banken. Ska pengarna från Riksbanken gå till dessa utgifter istället? Skulle inte förvåna mig om det blir så. Det uppenbara i sammanhanget är i alla fall att när bankerna hade kris 2008 ställde staten och skattebetalanra upp och räddade bankerna. Vi glömmer inte det. Nu har bankerna alla chanser att bättra på sitt rykte och ge tillbaka. De tar inte den chansen. Bankerna borde skämmas.

Nu när det är smärtsamt tydligt att bankerna sviker småföretagare får man vända sig någon annanstans. Skatteverket ger pengar tillbaka på redan inbetalade skatter i år samt ger anstånd för ytterligare inbetalningar. Detta är naturligtvis något som ska betalas in senare men nu när det är som värst har det ändå viss betydelse. En lättnat kan vara vad som krävs för att kunna överleva.

De verkliga hjältarna verkar ändå vara vanliga kunder som på sina sociala medier skriver inlägg om att stötta sina favoritföretag så att de kan få finnas kvar. Det har just nu startats en rörelse som uppmanar alla att fortsätta handla där de brukar handla, och då särskilt hos småföretagarna, för att hjälpa dem. Detta har fått en positiv effekt på vår verksamhet.

När de stora aktörerna sviker ställer de små upp. Det är märkligt men ändå mänskligt. Det är vi människor som arbetar hårt för att få vår vardag att gå ihop som hjälper varandra. De opersonliga storbankerna tycks inte veta vad det innebär att hjälpa. Även om de slipper betala ränta på Riksbankens givmilda lån kommer de garanterat att utnyttja läget och ta ut ordentlig ränta till de utvalda som får lån. Undantagen är möjligtvis några storföretag som får goda villkor.

Bankerna tänker att det är kris och då är risken stor att de inte får tillbaka pengarna. Fattar de att risken också är stor att de tappar nuvarande och potentiella kunder. Det slår tillbaka på dem själva.

Vanliga kunder har egentligen inte så mycket att förlora på att favoritbutiken måste slå igen. Det kommer att finnas andra att vända sig till för att få det man vill ha. Det är av ren omtanke de ställer upp. Det handlar inte om att beräkna risker. Det handlar om att hjälpa och ge stöd, att vara godhjärtad och klok.

Jag vill rikta ett stort tack till alla som tänker på samhället och de utsatta. Det är många som går på knäna just nu och det är där vanliga människor, återvänande kunder, kommer till undsättning. Det är helt fantastiskt att se både som företagare, samhällsmedborgare och som medmänniska.

Tack!

Du som driver företag, dela gärna med dig av dina erfarenheter.

 

21 Mar 2020