När man driver e-handel, eller handel av de flesta slag, är tillströmningen av pengar ibland ojämn. För vår del är det mer köp när vi lanserar nyheter från något av våra större varumärken, när vi har REA, när lönen eller barnbidragen har kommit eller under julhandeln. Ibland kanske inköp av kommande nyheter, förskottsbetalningar eller flera lanseringar av stora kollektioner på kort tid medfört att man har mer utlägg än man har inkomster. Då får man komma på ett sätt att skaffa fram pengar.

Det finns några sätt att skaffa pengar. Jag ska ta upp fyra exempel.

1. För den som redan har en verksamhet med en någorlunda stadig omsättning på årsbasis och använder Klarnas betallösningar har Klarna nu introducerat mindre korttidslån. De räknar ut hur mycket du kan vara berättigad att låna och du kan välja ett belopp upp till maxbeloppet. Naturligtvis får man betala ränta och amortera på sina intäckter via Klarnas regelbundna utbetalning.

2. Den bank där man har sitt bankkonto kan erbjuda en kredit för de perioder då intäckterna understiger utgifterna. Vanligtvis är det inga problem att få 100 000 i kredit. För att få mer behöver man visa att man har en god ekonomi och en bra plan för hur man ska öka omsättningen och vinsten.

3. Som företagare kan man också ta ett företagslån. Det finns många långivare att välja mellan. Ett sätt att förenkla detta för sig är att använda Lånium och skaffa sig en översikt genom jämförelser av alla tillgängliga alternativ. Som företagare går man direkt in på företagslån. Ett liknande alternativ är MyStep som erbjuder en översikt över företagslån.

4. Det fjärde sättet är att hitta en eller flera investerare. Hur mycket en investerare vill satsa och vad investeraren väntar sig tillbaka kan skilja sig åt väldigt mycket. Det man kan förvänta sig är att investeraren vill ha en del av vinsten vid något tillfälle. Vissa investerare arbetar långsiktigt och tänker sig att hen ska få ut en hel del från sin investering under en längre tid. Det är vanligt att dessa investerare vill ha en andel av företaget, d.v.s. delägarskap. Vissa investerare går in med kortsiktiga lösningar med en tanke att eventuellt förlänga sitt engagemang i företaget. Ju bättre man sköter det desto större chans att det kommer fler investeringar.

Om du ännu inte har startat ett företag och inte har ett stort startkapital kan du ränka med att det kommer att bli pengabrist då och då. Var då förberedd med vilken lösning du ska ta till. Sköt ekonomin så att kredit- eller långivare känner tillit till din återbetalningsförmåga.

Ibland behöver man ha is i magen och våga ta risker. Att driva sin verksamhet med andras pengar innebär en risk får både låntagaren och långivaren. Man behöver därför ha rätt psyke för att klara perioder av osäkerhet och att kunna ta risker.

En företagares vardag.

19 Jun 2019