Det händer att jag blir ombedd att komma och föreläsa. De flesta förfrågningarna känns ganska rimliga och väntade. Några förfrågningar kommer mer oväntat. Denna veckas föreläsningar var av det senare slaget.

För en vecka sedan publicerade DN en artikel om drivkrafter och jag hade, som en av två forskare, blivit intervjuad för att uttala mig. DN har stor spridning på sina artiklar vilket kan föra med sig att man får frågor och förfrågningar efter att ha medverkat i en artikel.

Denna gång hörde en av SVTs chefer av sig och undrade om jag kunde föreläsa om drivkrafter. Jag har stått inför många olika åhörarskaror men aldrig inför personalen på TV. Det var bara roligt och spännande att få möjligheten.

På tisdag morgon denna veckan befann jag mig i SVT-huset, Göteborg. Föreläsningen gick rätt så bra. Jag fick inte med allt jag planerat för men i det stora hela blev det som jag tänkt mig. Föreläsnignen genererade en rad frågor. Sånt gillar jag för det blir min möjlighet att reflektera vidare och kanske lära mig något nytt. Bara erfarenheten i sig var annars ny och lärorik för mig.

För två veckor sedan kontaktade Cecilia Ekeblom, känd från "Ensam mamma söker", mig. Hon arrangerar events för 1,6 miljonerklubben som är en sammanslutning för kvinnors hälsa och välbefinnande. De har en serie events tillsammans med Förenade Bil. Frågan jag fick var om jag kan hålla en hälsorelaterad föreläsning. Jag tvekade men tänkte att det säkert kan föra något gott med sig.

Idag genomförde jag föreläsningen i Helsingborg. Besökarna fick provköra BMWs nya hybridbil med 290 hk och lyssna på mig. Eventet avslutades i Höganäs med underhållning. Deltagarna var indelade i två grupper. Den första gruppen skulle först lyssna på mig och därefter få provköra hybridbilen. Den andra gruppen fick först provköra bilen och därefter lyssna på mig. Man kan lugnt säga att den andra gruppen var mer i gasen när jag träffade dem.

Även om jag hade fått till en perfekt timing så att föreläsningen tog precis så lång tid som jag hade fått till mitt förfogande, i båda fallen, blev föreläsningarna olika. Dels blir det lätt bättre när man har fått göra det en gång. Dels var den andra gruppen redan i en särskild sinnesstämning. Jag gör aldrig en föreläsning likadan för två grupper. Gruppens sammansättning och vilja att integrera är en tydlig orsak till detta. Mitt humör spelar också in.

Sammantaget blev det en oväntad och spännande vecka. Vem hade trott att jag skulle föreläsa på SVT och på Förenade Bils event via 1,6 miljonerklubbens inbjudan? Inte jag i alla fall. Men det visade sig vara möjligt. Vad kommer härnäst?

24 Oct 2019