Det är många egenföretagare som lever på att föreläsa. De reser landet runt för att nå ut samtidigt som de behöver få ekonomin att gå ihop.

Hur är det att vara föreläsare idag? Jag har en del bekanta som livnär sig på detta. För mig själv är det en del av den verksamhet som vi erbjuder inom ramen för vårt konsultföretag. Alla jag talar med säger att föreläsningar ställs in och så har det varit sedan början på mars. Jag kan bara instämma. Den här våren blir det inga föreläsningar i fysiska lokaler med publik.

Det finns andra vägar. Entaka evenemang genomförs online. Andra vägar är att spela in föreläsningar och lägga upp dem på Youtube eller liknande. Vissa erbjuder detta gratis för att hålla sig aktuell. Några ser till att sälja sin föreläsning så att den kan laddas ned först efter betalning.

I svåra tider är det alltid bättre att samarbeta än att konkurrera. Ett initiativ är en sajt som heter föreläsningar.online som håller på att bygga upp ett flertal inspelade föreläsningar, korta som långa, för att människor ska hitta ett brett utbud av föreläsningar för fortsatt kompetensutveckling och inspiration.

På sajten får man en direktlänk till föreläsningarna och lite information om de föreläsare som finns med på sajten. Det finns en sökfunktion så att man kan söka efter ämnen eller personer. På sikt kan denna sajt bli värdefull även när våra liv återgår till något som liknar det normala.

Om du är egenföretagare och du vill hålla dig aktuell är det bra att synas i alla möjliga forum. Föreläsningar.online är en väg att gå. Sociala medier är en annan.

De som har ett konto på facebook eller instagram med följare kan göra livesändningar med något intressant innehåll. Nu när kvalitén har ökat är detta ett bra sätt att hålla sig aktuell. Visa att du syns och se till att dina följare inte hinner glömma dig. Du ska finnas kvar i deras liv även när de inte kan träffa dig.

Den som har fler smarta lösningar får gärna tipsa om det i kommentarsfältet.

8 May 2020