Det är väldigt tydligt att övergången från fysisk handel till näthandel går något fortare nu när samhället är kraftigt påverkat av spridningen av coronaviruset. Är alla förberedda på denna omställning?

De som driver en etablerad e-handel behöver inte så mycket hjälp nu när fler handlar online. De som ställer om sin fysiska handel för att även finnas på nätet behöver mycket hjälp. Det är ett annat sätt att tänka handel, ett annat sätt att tänka logistik och ett annat sätt att tänka marknadsföring. När man driver handel på nätet är man mycket mer beroende av SEO för smatliga delar av sitt sortiment. Detta är den stora utmaningen.

Ett av världens största och mest betrodda företag som jobbar med SEO är Ahrefs. De har nyligen skrivit ett blogginlägg om e-handel och SEO. Börja med att läsa där. Många som kan SEO sedan flera år tillbaka kan fortfarande var något osäkra på hur man ska tänka när man tänker SEO i samband med webbshopar. Principerna är inte desamma.

Det är skillnad på vad den som gör en sökning har för avsikt. Google har på senare tid tagit mer hänsyn till sökarens avsikt. Man kan söka informatio och man kan vilja shoppa. När man söker på ett varumärke kan man vilja ha information om varumärken men man kan också vilja hitta produkter från varumärket för att köpa något. Hur kan google veta vilket man söker? Det vet inte google utan går på vad de flesta som klickar in sig verkar vara intresserade av. Därefter rankas de sidor som bäst svarar på vad flest vill ha.

E-handlare vill inte bara sälja utan vill även informera. i sådana fall kan man lära sig knep för hur man skapar intressant innehåll. Jag har tidigare skrivit om hur man optimerar sidor genom att skriva långa texter med en viss struktur och på god svenska. Det finns även andra faktorer att tänka på. Följ vad som skrivs på nyhetssidan på SEO-bloggen. Ett intressant begrepp är content hub som ger en hint om vad man kan göra för att en sida ska bli mer attraktiv.

Det märks att det finns en del problem med e-handel när företag som vidgar sina leveranser över nätet har svårt med lagerhantering, transporter och utdelning. Det svenska systemet är inte redo för denna omställning än. Detsamma gäller vad som sker online. Det finns mycket att göra och mycket att lära för att få till en smidig omställning.

13 Apr 2020