Fler och fler drömmer om att starta företag. Men det är också allt fler som inte enbart drömmer om det, utan som faktiskt slår slag i saken och startar egna företag just nu, framför allt är det en så kallad enskild firma. Det finns dem som haft ett långt mål om att driva ett eget företag och som vill förverkliga idéen om att vara självständig och se hur långt deras idé kan gå. Men så finns de dem som har tvingats anpassa sig efter en allt lösare arbetsmarknad där fasta anställningar blir mer och mer ovanligt för varje dag som går. Oavsett anledning till att man startar sitt eget företag, så är ekonomin och bokföringen grundstommen, men hur får man egentligen en bra överblick?

Ja, idag är det enkelt att starta en enskild firma. Att gå in på Skatteverket och klicka i att man är intresserad av att starta en firma är egentligen ingen konst i sig. Mer eller mindre vem som helst kan gå in och registrera sig och därmed ansöka om att starta en enskild firma. Dessutom kommer de flesta med största sannolikhet också att få möjlighet till det, alltså bli godkända för att starta enskild firma. Men vad som däremot är svårare, är att faktiskt driva firman på ett korrekt sätt vad gäller ekonomin och bokföringen.

På Skatteverket är det tydligt att alla firmor, oavsett om man driver ett stort aktiebolag eller en enskild firma ska ha en form för bokföring. Men att bokföra kan vara enklare sagt än gjort. När firman är liten kan de flesta förstå och klara av att göra bokföringen på egen hand. Men planerar man att låta firman växa kan det vara klurigt att skapa sig en överblick över ekonomin, bokföringen och hur man egentligen går till väga för att få rätt på allt. Så vad kan man göra när man startat ett företag som växer? Det bästa är helt enkelt att ge uppdraget till någon som faktiskt vet hur det ska skötas, en revisor.

Låt någon annan sköta det

När man först startar företag kan det vara lätt är att tänka att man ska fixa allting själv. Att man ska klara av att både vara hjärnan bakom företaget, driva företaget och konstant utveckla det. Men driva ett företag är någonting som sker i många led. Och även om man som företagare är bra på att vara kreativ, komma med idéer, driva igenom projekt och komma vidare med sitt företagande, så finns det ett råd som de allra flesta får, tro inte att du kan allting själv, ensam är inte starkast. Att ha hand om företagsekonomi är en sådan sak som det faktiskt finns människor som är specialiserade på, så kallade revisorer.

Revisorer sköter således företagets ekonomi, bokföring och årsslut. Att ha en revisor är frivilligt om man har en liten firma. Driver man däremot ett större företag, kanske ett aktiebolag är det en rekommendation. Förutom att ha en revisor finns det ett annat sätt att få koll på företagets ekonomi, och det är genom att genomföra en revision.

En revision är när ett företags ekonomi granskas. Revision är någonting som revisorn för företaget kan genomföra, genom att oberoende granska företaget. Driver man ett litet aktiebolag är man inte tvungen att göra en revision, driver man däremot ett större bolag behöver man upprätta en revision. Vad ska då revisionen hjälpa till med?


Revisionen ska helt enkelt ge en inblick i företaget för utomstående, men det finns också gott om fördelar för en själv med att göra en revision. Eftersom en revision genomförs av en utomstående så kommer det troligtvis att ge dig som driver företaget förståelse och insikter i hur företaget ser ut och vad man skulle kunna utveckla och göra bättre. Revisionen kan helt enkelt hjälpa till att få överblick över företagets struktur och ekonomi, men framför allt kan de ge förståelse för hur och var företaget kan bli bättre. En win win för dig som ägare alltså.

Undvik fel vid kontroller

Att göra en revision är också ett sätt för dig som företagare att veta att allting är korrekt skött i din företagsekonomi. Det finns en stor andel regler och lagar som man som företagare och speciellt aktiebolag måste följa. Har man en revisor anlitad så sköter revisorn den ekonomiska delen, men med en revision kan det alltså intygas att allting har blivit korrekt redovisat och skött i företaget. Att anlita en revisor som kontinuerligt kollar igenom och sköter ekonomin i företaget och även utför en revision är som företagare en slags säkerhet för att undvika alla former för fel vid kontroller av Skatteverket. Utan revisor kan det vara svårt att få faktiskt fullständig kontroll över företagets växt och ekonomiska resultat.

Tips till unga vid företagande - ta in hjälp

Under 2020 och 2021 startades det rekord många företag i Sverige. Framför allt var det unga mellan 18 och 25 som startade företag. Det är inte så konstigt med tanke på att de digitala verktygen och arbetstillgången har gjort det enklare än tidigare förr att faktiskt som ung, relativt oerfaren driva företag. Men trots att det numera är betydligt enklare än vad det varit tidigare att driva företag som ung, så menar experter på företagande att man ändå kan ha stor nytta av att ta in hjälp med ekonomi och den administrativa delen av företagandet. Även om det är en extern kostnad så finns det fler fördelar än det kostar. Dels handlar det som nämnt om att få överblick, att undvika fel, men kanske viktigast av allt handlar det om att som företagare kunna lägga allt sitt fokus på att lyckas med sin företags idé, och inte behöva tänka på om man lagt in fakturan rätt i bokföringen eller inte. Att ta in extern part till bokföring och administration är helt enkelt att ta sitt företagande på allvar och investera i sitt företag. Vem vet kanske är det de där timmarna som man slipper sitta med administrativa ting och bokföring som de bästa idéerna kommer. Då vill man ju för allt i världen inte gå miste om den tiden.

28 Feb 2022