När man är på gång att starta företagsverksamhet online är det bra att ha koll på olika weblösningar. Jag ska besrkiva några olika alternativ och vad jag tycker funkar bäst.

Om man kan en del om att skapa websidor kan man välja ett webhotell. Eftersom man kommer att behöva ett eller flera domännamn kan man välja en tjänst som erbjuder både webtjänster, som servrar och e-mail, och köp av domännamn. Ett företag som jag har goda erfarenheter av och som har bra priser är FS Data. Företaget har nyligen sålts så jag är lite osäker på hur det kommer att utvecklas i framtiden. Om det fortsätter som hittills kan jag varmt rekommendera alla tjänster.

Den som vill göra det enkelt för sig kan välja en typ av webhotell som skapar färdiga mallar som är lätta att använda. Man behöver inte koda eller designa särskilt mycket själv. Det är väldigt lätt att komma igång. Min rekommendation är n.nu. Det är en relativt billig tjänst som är väl förberedd för SEO. Jag har själv provat wordpress ett flertal gånger, och det finns webhotell som är specialiserade på wordpress-lösningar, men väljer trots att mallarna är snygga och funktionella n.nu. Min erfarehet är också att Google har svårare att hitta sidor som bygger på wordpress.

För den som vill ha en blogg finns det billiga alternativ, så kallade blogghotell, som blogg.se. Jag skulle dock inte välja det alternativet då man inte kan göra affärer som gynnar sin egen eller andras SEO. När man ligger på blogg.se är alla utgående länkar nofollow vilket betyder att de inte ger någon kraft till mottagaren. När man gör samarbeten är det många mottagare som väntar sig både traffik och länkkraft. Det senare funkar alltså inte på blogg.se. Nouw.com har blivit populärt de senaste åren. Google tar dock tid på sig att hitta sidor och länkar från nouw. Ibland hittar Google inte länkarna från dessa sidor alls. Jag föreslår därför n.nu även för bloggar. På n.nu finns det många mallar som är mobilanpassade vilket är viktigt nu för tiden för att hamna högt på google-sökningar. Däremot kan designen se lite tråkig ut på en dator. Då får man pyssla lite med designen på egen hand.

Har du tänkt starta en webshop? Du som har gjort detta tidigare vill förmodeligen jobba med ett stort och etablerat affärssystem och egen webdesign. Du som är helt ny på det och inte ska öppna nordens största varuhus på nätet kan välja något av de befintliga webhotellen för webshopar. Många nämner Woocommers.com eller Opencart.com. När vi startade tänkte vi att vi skulle ligga på textalk.se ett år. Max! Det var bara för att komma igång. Sedan dess har sortimentet växt flerfaldigt och antalet kunder har mångdubblats. Textalk har utvecklats i takt med att vi har utvecklats och därför har vi valt att vara kvar. Tjänsterna har blivit bättre och supporten/kundservice är bättre än när vi startade så nu är vi riktigt nöjda. Vi får det vi behöver och det är enkelt nog. Det finns dessutom vissa förmåner som vi är tacksamma för.

När man startar nytt är det många saker man behöver tänka på. Ett av de första besluten man behöver fatta är hur man ska göra med nödvändiga weblösningar. Även om inte mina rekommendationer är vad du behöver kan det vara en bra start.

Lycka till!

 

23 Apr 2019